fredag 13 april 2012

Att mäta och värdera

Jag börjar fundera över syftet med att mäta och värdera min prestation. Varför ska jag göra det?
Vad kan 5 km på 25 min vara annat än 5 km på 25 min. Varför behöver det vara något annat, något mer?
Innehåller inte upplevelsen tillräckligt i sig själv? Vad tillför begrepp som;
Bra
Lätt
Segt
Oväntat
Tråkigt
Underbart

Här tror jag det finns mycket energi att upptäcka. Energi som kan läggas på upplevelsen.
Mentalt läckage...

2 kommentarer:

  1. Intressant reflektion. Jag har funderat på det en hel del själv på sistone. Förra året hade jag massor av specifika tidsmål för olika lopp, och inget gick som jag tänkt mig i alla fall. Sen började jag reflektera mer över vilka aspekter av löpningen som tilltalar mig mest och varför jag springer egentligen. I år tänker jag mycket mer i form av upplevelser. Platser jag vill springa på eller utmaningar jag vill anta. På nåt vis blev det automatiskt att jag tänkte i tidsmål för det är det man "ska" bry sig om. När jag sprungit ett lopp är alltid frågan "vilken tid fick du?". Ingen frågar om jag hade roligt, eller hur jag upplevde löpningen. Med det inte sagt att det inte kan vara härligt att hitta flytet och springa snabbt. Men jag vill ha mer än så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den. Man undrar vad "min" tid har för betydelse för den som frågar. Kanske är det mest av gammal ovan vi ställer frågan?
      Att ha flyt och/eller springa snabbt är underbart. Nästa nivå är att finna det underbara och självklara i att springa "långsamt" och "tungt". Att se det som en upplevelse precis lika 100%-igt levande och utvecklande. Att inte jaga efter den rätta upplevelsen utan ta till sig det som kommer, hur det än kommer.

      Radera