torsdag 26 april 2012

Att kontrollera sina tankar del 2

Blunda och tänk såhär "Nu ska jag hoppa ut genom fönstret". Vänta sedan en liten stund innan du läser vidare.

Om du inte hoppade ut genom fönstret så läser du detta redan nu. Om du hoppade ut så kanske du har varit en sväng till sjukhuset för omplåstring.
Om påståendet "Tankarna styr vad du gör" vore sant, då skulle alla ha hoppat ut. Åtminstone alla som följde instruktionen. Det här kanske låter helt knäppt och ganska poänglöst, men stanna upp och tänk till.

Anta att alla som tänkte "Nu ska jag hoppa ut genom fönstret" gjorde det, alla utom en. Till och med det skulle motbevisa regeln om att tankar styr vad vi gör. Om regeln gäller alla utom vissa så är det ingen regel och verkligen ingen naturlag. Då skulle man kunna säga att "De flesta av oss styrs av sina tankar, men inte alla". Och jag skulle då bli väldigt nyfiken på de fåtal som inte styrdes av tankarna. Vad gjorde att de kunde stå emot den inre rösten/tanken?

Nu är det ju inte så lyckligtvis. Ingen läsare hoppade ut genom fönstret (antar jag) och då betyder det att ingen styrs av sina egna tankar. Undantaget är de som lider av schizofreni. De upplever sig ibland vara kontrollstyrda av inre röster. Hör du till dem så ber jag om överseende med just detta ämne här på FWR.
För övriga är det uppenbart att tankar inte styr beteende, eller?

Varför är då all litteratur full av uppmaningen att ta kontroll över sina tankar? Varför ska vi tänka positivt för att höja prestation och livskvalitet? Jo, det beror på ett grundläggande missförstånd och lite feltolkningar.
Vi säger att tankar "styr" oss, men det vi menar är att tankar "påverkar" oss. Det är en väldigt viktig skillnad.
Den som håller i ratten styr bilen på riktigt. Den som sitter bredvid kan påverka chauffören, men inte själva bilen. Så ska du förstå tankens roll i beteendet.
Det spelar ingen roll hur envist och koncentrerat du tänker på att hoppa ut genom fönstret. För att det ska hända måste din kropp resa sig, gå fram till fönstret och hoppa. Det kan den göra oavsett vad du tänker på. Den kan göra det om du tänker på blomkålssoppa, Kalle Anka, senaste sommarsemestern eller farmors rutiga gardiner. Sak samma, kroppen kan agera helt oberoende av tanken.

Detta är så uppenbart att det verkar löjligt att påpeka det. Lik förbaskat så accepterar vi inte det fullt ut. Om vi inte vrider och vänder på det som vi nyss gjort så utgår vi ifrån att vi måste tänka "rätt".

Är det då oviktigt vad vi tänker?
Absolut inte!

Som jag påpekade tidigare så påverkar våra tankar hur vi faktiskt beter oss, även om de inte är direkt styrande. Positiva tankar som vi upprepar för oss själva har en tendens att påverka grundkänslan i positiv riktning. Jag upprepar, påverka grundkänslan. Det är inte detsamma som att de styr beteendet, men en positiv grundkänsla kan i sig göra det lättare att bete sig "rätt" utifrån sina värderingar och mål.
På så sätt kan "rätt tankar" vara hjälpsamma och något man bör träna och experimentera med.

Nästa post kommer att handla om skillnaden mellan innehållet i tankarna, vad vi tänker, och själva tankeprocessen, hur vi tänker. Idag har vi tittat lite på betydelsen av vad, och sett att innehållet har begränsad betydelse för vad vi faktiskt gör. Oavsett om innehållet är positivt, negativ eller neutralt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar