fredag 1 juni 2012

Att kontrollera sina tankar del 3

Vad är skillnade mellan vad jag tänker och hur jag tänker? Vi kan se det som skillnaden mellan vad jag andas och hur. Du andas naturligtvis luft, men i den finns ju tusentals små molekyler och partiklar som passerar in och ut i systemet. Detta är innehållet i din andning. Det motsvarar alla tusentals tankar som passerar in och ut i ditt medvetande.
Att styra detta innehåll går i viss mån, men det kräver lite extra åtgärder. Luften kan man rena med ett filter och man kan välja mellan storstadsluft och luften på kalfjället. Det du inte kan välja är att sluta andas.
Med tankeinnehåll är det knepigare men i princip samma sak. Något filter finns inte men du kan påverka genom olika droger och/eller att vistas i olika miljöer. Du kan fortsätta läsa detta, och tänka på tankar, eller ringa en kompis och prata om något annat, och tänka på det istället.

Vi kan alltså påverka, inte helt kontrollera, vad medvetandet ska syssla med för ämnesområde. När vi styrt in oss på det så minskar möjligheten att påverka tankeinnehållet. Tur är väl det, för hur skulle vi annars kunna tänka något nytt? Det vore ju absurt om vi först måste tänka ut vad vi ska tänka för att sedan tänka det vi bestämt oss för att tänka. Det funkar inte så.
Vi måste nöja oss med att ställa in uppmärksamheten i en viss riktning, att välja ämne för tänkandet, och sedan släppa taget. Gör vi det så kan vad som helst dyka upp, användbart, löjligt, genialt, irriterande, tjatigt, kreativt etc.
Det vi inte kan göra, lika lite som att sluta andas, är att sluta tänka. Om vi tror att t.ex. meditation syftar till detta så har vi missuppfattat det hela. Vad vi gör där är att observera tankeinnehållet som ett ständigt flöde av just "tankar". Precis som med andningen så låter vi det som passerar flyta fritt. Lungorna grubblar inte över vilka partiklar som andas in och vi kan träna oss i att inte grubbla över vilka tankar som tänks.

Skillnaden mellan vad och hur är alltså avgörande. Paketet är inte detsamma som innehållet, matlagning är inte den färdiga middagen osv, men de båda hänger ihop och är två sidor av samma sak. Det ena är ett resultat, tankarna, det andra är det sätt på vilket de skapas, tänkande.

Märkligt nog så handlar det mesta inom idrottspsykologi om att "kontrollera" sina tankar. Du uppmanas att "tänka positivt". Om man inte är helt klar över skillnaden mellan tankeinnehåll och tänkandeprocess och inte heller mellan kontroll och påverkan, då finns stor risk att misslyckas rejält med detta.
Om vi däremot förstår hur det hänger ihop, då kan vi ha enorm nytta av att träna tänkandet på rätt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar